Han  lever

Direktlänk till inlägg 9 juni 2024

Frankrike skickar stridsflygplan av modellen Mirage 2000 till Ukraina m m

Av Anji - Söndag 9 juni 01:43

Frankrike skickar stridsflygplan av modellen Mirage 2000 till Ukraina  Se nedan:


NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
PUBLICERAD IGÅR 7:06
 - NEWSVOICE REDAKTION
Mirage 2000. Foto: Bob Sommer, Public Domain
Mirage 2000-5
 

Macron meddelar att Frankrike kommer att leverera stridsflygplan av modellen Mirage 2000 till Ukraina och även utbilda ukrainska piloter i Frankrike. Beslutet innebär att Ukraina får tillgång till avancerade franska stridsflygplan.

“I morgon kommer vi att inleda ett nytt samarbete och tillkännage överföringen av Mirage 2000-5 stridsflygplan till Ukraina, tillverkade av den franska tillverkaren Dassault, och utbilda deras ukrainska piloter i Frankrike”, sa Macron på torsdagen.

Macron nämnde inte hur många plan som ska levereras eller när de förväntas anlända.

Kiev har länge efterfrågat Mirage 2000-plan, vilka anses vara mer manövrerbara än de USA-tillverkade F-16-planen som också har utlovats till Ukraina. Befälhavaren för det ukrainska flygvapnet uttryckte i januari att dessa jetplan ökar stridspotentialen för Ukraina.

Enligt Flight Internationals har Frankrike cirka 26 stycken Mirage 2000-5 och 65 exemplar av äldre Mirage 2000-D-flygplan i aktiv tjänst. Det är ännu oklart om Macron planerar att använda flygplan från den aktiva flottan eller återaktivera de som har tagits ur tjänst.

Flera europeiska länder som Belgien, Danmark, Nederländerna och Norge har lovat att förse Ukraina med F-16-stridsflygplan, men inga av dessa har hittills levererats.

Förra månaden meddelade Ukrainas president Vladimir Zelensky att Belgien lovat att leverera 30 stycken F-16-plan från 1980-talet, vilket innebär att det totala antalet utlovade plan uppgår till 85. Hur stridsdugliga dessa 40 år gamla plan är i jämförelse med ryska moderna stridsflygplan återstår att se. Normalt brukar länder som stödjer Ukraina militärt primärt skicka de äldsta vapnen de har.

Macron, som initialt var försiktig med att skicka tunga vapen till Ukraina, har blivit en av de mest interventionistiska NATO-ledarna, skriver ryska RT. Tidigare i år sa han att idén om att skicka västliga marktrupper mot Ryssland “inte kan uteslutas”.

Ukrainas arméchef Aleksandr Syrsky nämnde i förra veckan att franska militära instruktörer snart skulle placeras i Ukraina. Trots detta har det ukrainska försvarsdepartementet snabbt backat från dessa påståenden, medan Frankrikes premiärminister Gabriel Attal sa att frågan om att skicka franska instruktörer inte är tabu.

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov har varnat för att franska instruktörer i Ukraina utgör ett “absolut legitimt mål” för Rysslands väpnade styrkor. Macron å andra sidan uttryckte ingen oro för att konflikten ska eskalera. Han meddelade också att han stödjer bildandet av en 4500 man stark “fransk brigad” och att Ukraina kan använda franska missiler för långdistansangrepp djupt in i Ryssland.

“Vi står på ukrainarnas sida. Ukraina har rätt att slå till mot mål där missiler har avfyrats”, sa Macron till TF1.

Ryssland varnar skarpt igen

Rysslands president Vladimir Putin varnade i onsdags för att Moskva kan överväga att beväpna fiender till de västländer som attackerar Ryssland. Putin varnade också att Ryssland kan placera ut konventionella missiler inom stridsavstånd från USA och dess europeiska allierade om de tillåter Ukraina att slå till djupt in i Ryssland med västliga långdistansvapen, skriver Epoch Times.

Han menar att västvärlden har fel i att anta att Ryssland aldrig kommer att använda kärnvapen och att Kremls kärnvapendoktrin inte bör tas lätt på.

På en fråga om NATO-chefen Jens Stoltenbergs uppmaning att låta Ukraina använda västliga vapen för att slå till mot ryskt territorium, gjorde Putin skillnad på olika missiler. Han varnade igen för att det är en allvarlig upptrappning att låta Kiev slå till mot Ryssland med allt mer kraftfulla vapen.

 

OBS !    Relaterat: Blivande riksbankschef Jens Stoltenberg vill att svenskarna ska ställa upp i ett krig mot Ryssland

 

 

/Anji

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anji - Måndag 24 juni 09:21


  Globalisternas statskupp   Hans Erixon berättar ingående om globalistgruppen World Economic Forum, som är de internationella finansintressenas mest inflytelserika organisation i världen. WEF arbetar även med självaste FN och hjälper till...

Av Anji - Söndag 23 juni 21:11


  https://swebbtv.se/w/oYDgWxbAEVZojNdy6wUpYc   INNEHÅLL:   I denna Omvärldsanalys samtalar programledare Mikael Willgert med politiske och vetenskaplige kommentatorn Lars Bern om bl.a. följande frågor: • Reuters har publicerat en arti...

Av Anji - Lördag 22 juni 13:49

    https://www.vaken.se/statlig-entreprenor-avslojar-planering-av-lonsamma-dodliga-injektioner/     Dr. David Martin redogör för USA:s regerings långsiktiga plan att utveckla och släppa covidviruset, samt avslöjar ledtrådar om att globalis...

Av Anji - Fredag 21 juni 14:24


    Foto. Swebbtv grafik FacebookXMessageEmailCopy LinkDela Det är Europas politiska ledare som hotar de egna länderna genom sin allt närmare relation till USA. Det hävdar nu Rysslands president Vladimir Putin. Det är inte Ryssland som h...

Av Anji - Torsdag 20 juni 21:19


Regeringen: “DCA-avtalet planeras träda i kraft i augusti” KRIG & FREDRegeringen kan i och med riksdagens beslut att godkänna DCA-avtalet (Defence Cooperation Agreement) mellan Sverige och USA fatta beslut om och genomföra...

Presentation

Omröstning

Firar du jul? Jesus är inte född på jul.
 Nej Jesus är inte född på jul
 Julen är katolsk och felaktig
 Finns det mer info att få?

Fråga mig

30 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13 14 15
16
17 18 19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Anji

Min Gästbok. Välkommen!

Prövningar


Ovido - Quiz & Flashcards