Han  lever

Direktlänk till inlägg 2 juli 2024

NY SOCIALTJÄNSTLAG 2024 Artikel

Av Anji - Tisdag 2 juli 12:59



Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) under en pressträff om regeringens förslag om en ny socialtjänstlag.


Regeringen föreslår att en ny socialtjänstlag träder i kraft 1 juli 2025.

Mer förebyggande verksamhet och tidiga insatser ska hindra att unga dras in i brott och missbruk.

 

Statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare lanserat den nya socialtjänstlagen som den största reformen av svensk socialpolitik på 40 år.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) pekar på att när nuvarande lag blev till fanns ingen risk för att barn skulle bli rekryterade till kriminella nätverk.

– När samhället förändras, måste också verktygen förändras, säger hon.

Ett huvuddrag i den nya lagen är att kommunernas socialtjänst måste arbeta mer förebyggande innan små problem vuxit sig stora. Till exempel när ett barn riskerar att dras in i kriminalitet. Det innebär bland annat ökade krav på uppsökande verksamhet.

Fackförbundet Visions ordförande Veronica Magnusson välkomnar att det förebyggande arbetet nu måste prioriteras.

– Det är inte valfritt och kan inte väljas bort. I allt för många år har det förebyggande arbetet bestått av projekt som sedan prioriterats bort i nästkommande budget eller varit föremål för en politiskt färgad experimentverkstad, säger hon.

För att socialtjänsten ska klara sitt nya uppdrag har regeringen avsatt åtta miljarder kronor fram till 2028. Pengarna, som aviserats tidigare, ska användas till ökad kompetens och bemanning.

I den nya lagen ställs också krav på att socialtjänsten ska bli lättare att nå. Dessutom ska man kunna få hjälp snabbare genom att fler insatser undantas från individuell behovsprövning.

– Det gör att vi kan nå personer som annars drar sig för att kontakta socialtjänsten, säger Waltersson Grönvall.

Kravet på utredningen blir dock kvar till exempel för ekonomiskt stöd, vård i familjehem eller stadigvarande plats i särskilda boendeformer.

Ordförande för Sveriges kommuner och regioner, SKR, menar att den nya lagen är ett ”paradigmskifte”.

– Trösklarna in till socialtjänsten kommer att sänkas, det blir enklare att nå barn och vuxna med tidiga, förebyggande insatser. Det blir möjligt att sätta in enklare insatser utan långa utredningar, säger Anders Henriksson.

En annan nyhet är att orosanmälningar ska kunna göras digitalt sökbara. Det gör det lättare för socialtjänsten att följa ett ärende när en familj flyttar från en kommun till en annan.

Den nya lagen innebär även att barns rättigheter stärks.

– Alldeles för länge har vi talat över barnens huvuden. Nu ska barnen få en information som är kontinuerlig, säger Waltersson Grönvall.

 

Peter Wallberg/TT, Niklas Svahn/TT

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anji - Torsdag 4 juli 12:11

FN förklarar krig mot yttrandefriheten för att censurera sanningen, underminera ansvarsskyldighet och kontrollera befolkningar 2024-07-03   Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare, har precis släppt globalisternas senaste spe...

Av Anji - Onsdag 3 juli 20:51

UTRIKES Kommentar: EU-elitens nästa steg blir en övergång till krigsekonomi Jenny Piper  Finlands president hymlar inte längre om krigshetsaragendan och deklarerar att Europa måste gå över till en "krigstidsekonomi". Även om försv...

Av Anji - Måndag 1 juli 20:09

  DET NYA KALLA KRIGET  Europa på väg att dras in i ett storkrig – där vi har allt att förlora UTRIKESJenny Piper: Våra politiker vill ha in oss i krig och med det senaste årets politiska beslut har de definitivt sett till att ...

Av Anji - Söndag 30 juni 22:33

Studie: Veganska fejkkött-produkter kopplade till hjärt-kärlproblem 2024-06-13   Veganska fejkköttprodukter marknadsförs som hälsosammare alternativ för att ersätta det riktiga köttet. Men enligt en ny studie kan sådana produkt...

Av Anji - Lördag 29 juni 23:55

  2024-06-26   Konsumtionen av olika sorters psykofarmaka ökar och går allt längre ner i åldrarna. Teorin om att psykiskt dåligt mående – ångest, depression, hyperaktivitet, psykos etc. – beror på en kemisk obalans ...

Presentation

Omröstning

Läser Du bibeln och tror på den?
 Ja, den är sann.
 Nej, det gör jag inte
 Ja, varje dag
 Jag vill gärna göra det

Fråga mig

30 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Anji

Min Gästbok. Välkommen!

Prövningar


Ovido - Quiz & Flashcards