Lykopen, ett rött pigment i frukter och grönsaker som rödbetor, körsbär, guava, papaya, rosa grapefrukt, rödlök, röda paprikor, tomater och jordgubbar, har på senare år väckt stort intresse hos forskare. Forskning, inklusive en studie från 2023 publicerad i Biomedicine & Pharmacotherapy, visar att högre nivåer av lykopen i blodet är associerade med en lägre risk att utveckla olika typer av cancer.
Lykopen utmärker sig genom sina kraftfulla antioxidantiska egenskaper, vilka är mycket starkare än beta-karoten och alfa-tokoferol. Det hjälper till att skydda mot cancer genom att bromsa tumörtillväxt och förhindra cancerbildning. Lykopen verkar genom två huvudsakliga metoder:
Antioxidantisk verkan. Det neutraliserar skadliga radikaler och minskar oxidativ stress, vilket kan skada DNA, lipider och proteiner.
Icke-antioxidantisk verkan. Det hämmar tillväxten av cancerceller, korrigerar onormal cellsignalering, förbättrar kommunikationen mellan celler och justerar nivåerna av tillväxtfaktorer.
Sammanfattningsvis kommer lykopens skyddande effekter från dess förmåga att bekämpa oxidativa skador samt dess påverkan på cancer och cellbeteende.
Bröstcancer
En studie publicerad i Cancer Science framhäver att karotenoider, främst lykopen, som finns i rosa till röda frukter och grönsaker, kan hjälpa till att förebygga bröstcancer. Lykopen verkar på flera sätt, bland annat genom att bekämpa oxidativ stress, minska inflammation, stoppa cancercellstillväxt och utlösa celldöd (apoptos). Forskningen antyder att ett högre intag av karotenoider, särskilt livsmedel rika på lykopen, är kopplat till en lägre risk att utveckla östrogenreceptor (ER)-negativ bröstcancer men inte ER-positiv bröstcancer. Denna slutsats kommer från en analys av 18 olika studier.
Kolon- och kolorektalcancer
En studie publicerad i The FASEB (Federation of American Societies for Experimental Biology) Journal visade att lykopen avsevärt kan bromsa tillväxten av koloncancerceller i laboratorieförsök (in vitro). I tester med möss förhindrade lykopen även tillväxten och spridningen av kolorektala tumörer.
Genom att använda avancerade bild- och färgningstekniker upptäckte forskarna att lykopen effektivt minskade tumörtillväxt och progression. Detta uppnåddes genom att sänka nivåerna av vissa proteiner som är kopplade till cancer och öka nivåerna av skyddande proteiner. Lykopen minskade också markörer associerade med inflammation och cancercellstillväxt. Dessa resultat tyder på att lykopen kan bidra till att förebygga kolorektal cancer genom att stoppa tumörernas tillväxt och spridning hos möss.
Endometriecancer
En studie publicerad i Nutrition and Cancer fann att lykopen är mer effektivt än alfa- eller beta-karoten när det gäller att stoppa tillväxten av endometriecancerceller. Vid in vitro-tester minskade lykopen signifikant proliferation av dessa celler vid lägre koncentrationer jämfört med de andra karotenoiderna.
Generellt behövdes fyra gånger så mycket alfa-karoten eller tio gånger så mycket beta-karoten för att uppnå samma tillväxthämning som med lykopen. Effekten var märkbar efter 24 timmar och varade i minst tre dagar.
Förutom att bromsa tillväxten av cancerceller, minskar lykopen även tillväxten som stimuleras av insulinliknande faktorer, vilka är viktiga för utvecklingen av olika cancerformer. Dessa resultat tyder på att lykopen kan ge nya insikter i hur endometriecancer, och potentiellt andra typer av tumörer, bildas.
Mag- eller ventrikelcancer
En studie från 2023, publicerad i The Journal of Nutritional Biochemistry, undersökte hur lykopen påverkar magcancerceller. Forskningen visade att lykopen bromsade tillväxten av cancerceller utan att skada normala magceller.
I studien visade sig lykopen kunna stoppa cancercellernas tillväxt, orsaka programmerad celldöd och störa deras energiproduktion. Dessa effekter observerades i specifika cancer-cellinjer, men påverkade inte normala magceller eller celler med en särskild TP53-mutation.
Vidare analys identifierade 57 gener i magcancer som påverkades av lykopenbehandling. Studien fann att lykopen minskade proteinnivåer kopplade till cellcykelprogression och ökade proteinnivåer som förknippas med cancersuppression i cancerceller. Sammantaget tyder studien på att lykopen kan vara en lovande behandling för magcancer, särskilt i fall med specifika genetiska förändringar.
Lungcancer
En studie publicerad i Cancers antyder att lykopen kan hjälpa till att förebygga lungcancer. Forskningen visar att lykopen kan bromsa tillväxten av lungcancerceller i laboratorieförsök och förhindra tumörbildning i djurmodeller. Lykopen verkar genom flera mekanismer, bland annat genom att förändra enzymers beteende som är relaterat till celltillväxt, förbättra cellkommunikation, minska rökorsakad inflammation, reglera tillväxtfaktorer, stoppa cancercellstillväxt och utlösa cancercelldöd. Lykopen blockerar också cancercellers spridning, bildning av nya blodkärl och invasion av andra vävnader. Forskare har upptäckt flera biprodukter av lykopen som också kan bidra till dess cancerbekämpande effekter.
Även om dessa resultat är lovande, behövs mer detaljerade kliniska studier för att exakt förstå hur lykopen hjälper till att förebygga lungcancer. Framtida studier bör noggrant välja deltagare, mäta specifika markörer, testa olika nivåer av karotenoider och överväga hur lykopen interagerar med andra näringsämnen.
Äggstockscancer
Forskning publicerad i American Journal of Cancer Research visade att lykopen hjälper till att minska tillväxten av äggstockstumörer och spridningen av cancer i buken. I studier med möss minskade lykopen avsevärt spridningen av äggstockscancer och krympte befintliga tumörer.
En annan studie, publicerad i Molecular and Cellular Probes, visade att lykopen bromsar tillväxten och främjar celldöd i äggstockscancerceller – specifikt i en cellinje identifierad som SKOV3 från en patient med ovarialt adenokarcinom.
Prostatacancer
En studie från 2020, publicerad i Biomedicine & Pharmacotherapy, fann att lykopen effektivt bromsar tillväxten och spridningen av prostatacancerceller i in vitro- och djurförsök. Det hjälper också till att reglera cancerrelaterade signalvägar.
Ät dig till bättre hälsa
Lykopen finns vanligtvis i en mängd olika rosa till röda frukter och grönsaker. Tomater är den bästa och mest populära källan, särskilt när de är mogna.
Du kan också få lykopen från konserverade, färska, purerade och soltorkade tomater, tillagade röda paprikor, guava, papaya, rosa grapefrukt, vattenmelon med mera.
Det finns ingen officiell daglig rekommendation för lykopen, men studier tyder på att ett intag på åtta till 21 milligram per dag är fördelaktigt.
Försiktighetsåtgärder:
Även om lykopentillskott kan vara hjälpsamma, är det viktigt att vara försiktig med höga doser eftersom de kan ha oönskade biverkningar, så rådfråga alltid din läkare. I sällsynta fall kan extremt höga mängder lykopenrika livsmedel orsaka ett tillstånd som kallas lykopenodermi, vilket leder till en förändring av hudfärgen.
naturalnews.com, Lykopen: Utnyttja naturliga karotenoider för cancerprevention
/ANJI