Han  lever

Alla inlägg den 30 juni 2024

Av Anji - Söndag 30 juni 22:33

fejkkött

Studie: Veganska fejkkött-produkter kopplade till hjärt-kärlproblem

 

Veganska fejkköttprodukter marknadsförs som hälsosammare alternativ för att ersätta det riktiga köttet. Men enligt en ny studie kan sådana produkter och andra ultraprocessade livsmedel göra mer skada än nytta.

 

Studien, som publicerades den 10:e juni i Lancet Regional Health – Europe, undersökte kosten hos mer än 118 000 deltagare från UK Biobank-studien.

Forskarna bakom studien utvärderade deltagarnas kost, som var i åldern 40 till 69 år, under minst två dagar.

De delade sedan upp deltagarnas mat i två huvudkategorier –

växtbaserade produkter och animaliska produkter.

Frukt, grönsaker, spannmål, bröd, kakor, sötsaker och växtbaserade

köttersättningar ingick i den första gruppen.

Den andra gruppen bestod av fisk, fågel, rött kött, ägg och mejeriprodukter.

De två huvudgrupperna delades vidare in i två undergrupper – ultraprocessade livsmedel och icke ultraprocessade livsmedel. Forskarna kopplade dessa data från deltagarna till sjukhus- och dödsregister för att få information om hjärt-kärlsjukdomar.

 

Studieförfattarna fann att personer som åt mycket växtbaserade ultraprocessade livsmedel – inklusive veganska hamburgare, veganska korvar, kakor och potatischips – hade sju procent högre risk att drabbas av tillstånd som blockerade hjärtats kärl. Samma grupp människor hade en 15 procent högre risk att dö av hjärt-kärlsjukdomar jämfört med vegetarianer som äter mindre ultraprocessade livsmedel.

 

 

Dödsfall i hjärtsjukdomar minskade med en femtedel bland vegetarianer som konsumerade minst ultraprocessade livsmedel. Samma kohort hade också en 13 procent lägre total risk för hjärt-kärlsjukdomar. De som äter ultraprocessade livsmedel behöver inte oroa sig, fann studieförfattarna, eftersom en ökning av intaget av växtbaserade icke ultraprocessade livsmedel som färsk frukt och grönsaker med 10 procent var kopplat till en åtta procent lägre risk att få hjärtsjukdom.

 

”Fulla av fett, salt och … socker, har ultraprocessad livsmedel länge kritiserats för att öka risken för hjärtinfarkt och stroke”, skrev Daily Mail.

 

Äkta växtbaserade livsmedel är bättre


”Färska växtbaserade livsmedel som frukt och grönsaker, fullkorn och baljväxter är kända för att ha viktiga hälso- och miljöfördelar,” sade studiens huvudförfattare Dr. Eszter Vamos från Imperial College Londons School of Public Health. ”Medan ultraprocessade livsmedel ofta marknadsförs som hälsosamma livsmedel, tyder denna stora studie på att växtbaserade ultraprocessade livsmedel inte verkar ha skyddande hälsoeffekter och är kopplade till dåliga hälsoresultat.”

 

 

Studiemedförfattaren Dr. Fernanda Rauber från São Paulos universitet i Brasilien påpekade att deras studie är den första som visar att växtbaserade ultraprocessade livsmedel är förknippade med en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Hon förklarade att trots att de är växtbaserade, kan sådana livsmedel öka risken för dyslipidemi (onormalt höga mängder fett i blodet) och hypertoni på grund av deras sammansättning och bearbetningsmetoder.

 

 

”Livsmedelstillsatser och industriella föroreningar som finns i dessa livsmedel kan orsaka oxidativ stress och inflammation, vilket ytterligare förvärrar riskerna,” förklarade Rauber. ”Därför stöder våra resultat en övergång till växtbaserade livsmedelsval som tar hänsyn till graden av bearbetning för att förbättra hjärt-kärlhälsan.”

Närings- och hälsoexperten Dr. Hilda Mulrooney från London Metropolitan University, som inte är en del av studien, sade att resultaten kommer att ”orsaka uppståndelse.” Hon beskrev studiens ämne som ”ett område väl värt att utforska,” och tillade: ”Jag håller inte med om premissen att bara för att något är ’växtbaserat’ är det automatiskt hälsosamt.”

Enligt Mail har ultraprocessade livsmedel genomgått olika modifieringar för att förlänga deras hållbarhet eller göra dem mer tilltalande för kunden, eller ibland båda. Den nämnde två tecken på att en viss livsmedelsprodukt är ultraprocessad.

 

 

För det första kan en livsmedelsprodukt vara ett ultraprocessat livsmedel om den innehåller ingredienser som inte kan hittas i ett köksskåp. Sådana ingredienser inkluderar oigenkännliga färgämnen, sötningsmedel och konserveringsmedel.

För det andra kan en livsmedelsprodukt vara en ultraprocessat livsmedel

om den innehåller höga mängder fett, salt och socker.

 

 

naturalnews.comStudie:

Veganska fejkkött-produkter kopplade till hjärt-kärlproblem

 

/Anji

 

Presentation

Omröstning

Läser Du bibeln och tror på den?
 Ja, den är sann.
 Nej, det gör jag inte
 Ja, varje dag
 Jag vill gärna göra det

Fråga mig

30 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10 11
12
13 14 15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
<<< Juni 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Anji

Min Gästbok. Välkommen!

Prövningar


Ovido - Quiz & Flashcards