Enligt statistik är Norden den mest kaffedrickande regionen i världen och många dricker kaffe ur pappersmuggar. Nya rön visar att muggarna avger enorma mängder mikroplastpartiklar och dessa kan skada din hälsa på flera sätt.
Mikroplastpartiklar frigörs från kaffemuggar av papper och matkartonger av papper, men även tepåsar.
De flesta engångskaffemuggar av papper har en skyddsbeläggning av polyeten, en typ av plast, för att göra dem vattentäta. Detta lager av plast bryts ned när det utsätts för het vätska.
En studie som publicerades i Journal of Hazardous Materials visade att engångspappersmuggar släpper ut mikroplaster i tex te eller kaffe. En pappersmugg kunde läcka ut 25 000 mikronstora mikroplastpartiklar i 100 ml varmt vatten inom 15 minuter.
På samma sätt kan tepåsar, även om de är tillverkade av papper, avge stora mängder mikroplastpartiklar. Det beror på att tepåsar innehåller tätande plastfibrer eller helt enkelt är tillverkade av plastmaterial som nylon eller polyetylentereftalat (PET). Dessa material används för sin förmåga att motstå de höga temperaturer som uppstår vid bryggning.
Forskning från McGill University visar att en enda tepåse av plast kan frigöra 11,6 miljarder mikroplastpartiklar och 3,1 miljarder nanoplastpartiklar, vilka fälls ut i en kopp tevatten med en temperatur på 95 grader.
Exempel på produkter som fäller ut mikroplaster i livsmedel och drycker:
- Tepåsar, även de som verkar vara gjorda av papper, innehåller plastfibrer eller är helt gjorda av plast som nylon eller polyetylentereftalat (PET).
- Plastflaskor för vatten och läsk.
- Livsmedelsbehållare av papper eller plast: Inklusive engångs- och återanvändbara behållare tex muggar och tallrikar.
- Vissa vattenfilter av plast kan paradoxalt bidra med mikroplaster till det vatten som de ska rena.
- Plastpåsar som kan värmas i mikrovågsugn t.ex barnmatspåsar.
- Redskap och bestick av plast. Heta eller sura livsmedel kan få materialen att läcka mikroplaster.
- Plastfolie som används för att täcka eller förvara mat.
- Syntetiska kryddor och smaksättare i plastförpackningar kan förorenas av själva förpackningarna.
Generellt ökar utfällningen av mikroplaster betydligt om dryck- eller matbehållare utsätts för varm mat och dryck. Slitage, hetta, ultraviolett ljus från solen och föråldring ökar också läckage av mikroplaster.
/ANJI