Han  lever

Direktlänk till inlägg 16 december 2023

Regeringen vill placera fångar utomlands/Artikel

Av Anji - 16 december 2023 13:48



https://nyadagbladet.se/inrikes/regeringen-vill-placera-fangar-utomlands/

 

 

Regeringen vill placera fångar utomlands


PUBLICERAD IGÅR 11:02
 - AV MARKUS ANDERSSON
Gunnar Strömmer vill titta i närområdet efter fängelseplatser.

Det råder akut platsbrist inom Kriminalvården – något regeringen hoppas kunna lösa genom att hyra fängelseplatser i andra länder. Nu har en utredare tillsatts för att se över huruvida denna typ av placeringar är praktiskt möjliga att genomföra.

– Vi måste arbeta på flera fronter samtidigt, sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en pressträff på torsdagen.

Politiker och Kriminalvården har länge larmat om att det inte finns tillräckligt antal platser för att inhysa alla fångar, befintliga anstalter och häkten byggs just nu ut över hela landet – ändå menar regeringen att detta inte är tillräckligt.

 

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna hoppas därför kunna hyra fängelseplatser i andra länder och har dragit igång en utredning för att se över huruvida detta är möjligt, hur mycket det skulle kosta och vilka praktiska och organisatoriska bekymmer man behöver lösa. Det ska också analyseras hur transporterna ska organiseras, vilka slags fångar som kan placeras utomlands och hur man ska gå tillväga för att dessa ska behandlas på ett acceptabelt och lagenligt sätt.

Mattias Wahlstedt, kanslichef och biträdande avdelningschef vid Polisens rättsavdelning, har utsetts till utredare och ska arbeta med detta uppdrag i tolv månader.

Tittar i närområdet

Enligt Gunnar Strömmer vet man inte idag vilka länder Sverige kan skriva avtal med – men att fokus ligger på ”närområdet”.

– Man kan tänka sig Norden och Europa. Det är framför allt där som erfarenhet finns med andra jämförbara länder som hyrt platser utomlands.

Nederländerna är ett exempel på ett europeiskt land som mot betalning tagit emot fångar från andra EU-länder, och är ett av alternativen regeringen ska titta närmare på.

– Det är klart att det finns risker men jag är övertygad om att det går att ta hand om dem på ett bra sätt. Det är det utredaren ska göra och vi är öppna för vad utredaren kommer fram till. Vår poäng är att gå till botten med de här frågornafortsätter justitieministern.

Enligt Strömmer är Sverige i behov av en fördubbling av antalet fängelseplatser jämfört med idag.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anji - Måndag 29 april 18:24

  Dokumentär: Säkert och effektivt – Del 1 : Biverkningarna som inte får finnas   PUBLICERAD 27 APRIL 2024   I första delen i Tobias Hietalas dokumentär om skadorna av mRNA-injektionerna intervjuas de drabbade. Per Olhans...

Av Anji - Måndag 29 april 01:47

   “Ni ville mig ont, men Gud har vänt det till något gott. Han ville göra det som nu har skett och därigenom bevara många människor vid liv.” 1 Mos 50:20 I 1 Mosebok berättas om Josef som såldes som slav av sina bröder. Flera år sena...

Av Anji - Lördag 27 april 23:42

  KUNSKAP om Världen???  Ett måste.    /Anji  

Av Anji - Lördag 27 april 13:30

  LOVE:       LOVE.     /Anji       ...

Av Anji - Onsdag 24 april 18:15

        /Anji  

Presentation

Omröstning

Firar du jul? Jesus är inte född på jul.
 Nej Jesus är inte född på jul
 Julen är katolsk och felaktig
 Finns det mer info att få?

Fråga mig

30 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5
6
7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17
18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28
29
30 31
<<< December 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Anji

Min Gästbok. Välkommen!

Prövningar


Ovido - Quiz & Flashcards