Han  lever

Direktlänk till inlägg 14 mars 2023

ETT DIGITALISERAT SAMHÄLLE:

Av Anji - 14 mars 2023 13:37

 

 

https://nyadagbladet.se/it-overvakning/digitalisering-exkluderar-aldre/

 

Digitalisering exkluderar äldre

TEKNOKRATINS FRAMFART 
PUBLICERAD IDAG 10:04
 - AV SOFIE PERSSON

Foto: Huy Phan/Pexels

 

Ju mer digitaliserat ett samhälle blir, desto större risk är det för att äldre människor utesluts från olika delar av välfärden. Detta enligt en ny avhandling vid Örebro universitet som jämfört situationen för äldre i Sverige jämfört med Grekland.

I en ny avhandling har Sofia Alexopoulou, forskare i statsvetenskap, analyserat och jämfört hur den snabba tekniska utvecklingen påverkar den äldre befolkningen i Sverige jämfört med Grekland. Avhandlingen är en sammanställning av artiklar och består av två kvalitativa fallstudier, en jämförande studie och en litteraturöversikt där man också intervjuat äldre från de respektive länderna.

”Den grå digitala klyftan” syftar på att äldre har svårt att hinna med i den tekniska utvecklingen, något som blir ett allvarligt problem både för individen och samhället, menar Alexopoulou.

 

– I Sverige är bank-id ett tydligt exempel på hur digital teknik kan vara exkluderande. Att inte ha ett bank-id är som att vara ett spöke som gör att man inte kan delta i samhällslivet på lika villkor, säger hon i en kommentar vid Örebro universitet som forskning.se publicerat.

En konsekvens är att äldre personer ofta inte kan dra nytta av de välfärdstjänster som finns tillgängliga, eftersom de inte kan tillämpa teknik som dessa förutsätter.

I Sverige är det familjen som får stå för den digitala hjälpen, även om det är kommunerna som har huvudansvaret för äldreomsorgen. Samtidigt tvekar många äldre svenskar att be sina familjemedlemmar om hjälp i högre utsträckning än i Grekland där man är mer trygg i att be familjen om hjälp. Alexopoulou för bland annat fram att ett steg framåt i Sverige skulle vara insatser där yngre skulle kunna dela med sig av sina digitala kunskaper till äldre.

 
 

 

 

 

/Anji

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anji - Söndag 12 maj 23:28

  Lita på Gud i allt     1 Sam 2:35 Men jag ska låta en trogen präst träda fram åt mig. Han ska göra det som är i mitt hjärta och min själ. Åt honom ska jag bygga ett hus på fast grund, och han ska ständigt vandra inför min smorde...

Av Anji - Lördag 11 maj 22:15

        Ps 36:11Låt din nåd bli kvaröver dem som känner dig,din rättfärdighet över demsom har ärliga hjärtan.   Ps 36:8Hur dyrbar är inte din nåd, o Gud!Människors barn har sin tillflykti dina vingars skugga.   Ps 42:9Om dagen s...

Av Anji - Fredag 10 maj 13:35

  Napoleon tillbaks?   FRÅN  Peter Krabbes sida    https://peterkrabbe.wordpress.com/2024/04/12/napoleon-tillbaks/ :   Så har då värmen kommit till Sydfrankrike. Temperaturerna infinner sig som vanligt på 25- 30-gradersnivån samtidigt...

Av Anji - Fredag 10 maj 00:26


      FOTO ANJI       /A    

Av Anji - Torsdag 9 maj 14:36

  Ordförande för belgiskt hälsoförsäkringsbolag främjar eutanasi som lösning för åldrande befolkning 2024-04-15 Självmord…..   Ordföranden för Belgiens största hälsovårdsfond har föreslagit eutanasi som en lösning på landets proble...

Presentation

Omröstning

Firar du jul? Jesus är inte född på jul.
 Nej Jesus är inte född på jul
 Julen är katolsk och felaktig
 Finns det mer info att få?

Fråga mig

30 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6
7
8
9 10
11
12
13
14 15
16
17 18 19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Anji

Min Gästbok. Välkommen!

Prövningar


Ovido - Quiz & Flashcards